3 (pre)pogoste napake, ki slabo vplivajo na vašo WordPress spletno stran

WordPress je svetovno gledano najbolj razširjen sistem za upravljanje vsebin na spletu. Ste vedeli, da tehnologija WordPress trenutno poganja 75 milijonov strani? Primeren je tako za preproste spletne strani, bloge, forume, kot tudi za kompleksne portale in spletne trgovine.

Naj omenim, da je tudi naš portal postavljen v okolju WordPress. Zakaj? Ker je izredno zanesljiv, z njim pa imamo obenem malo težav. Na voljo je “na tone” vtičnikov, ki omogočajo nadgraditev funkcionalnosti spletne strani v kateri koli smeri. To nam vsem prihrani veliko denarja in časa, ki bi ga bilo sicer potrebno vložiti v najem razvojnikov, kateri bi razvijali dodatne funkcionalnosti našim spletnim stranem.

Prilagodljivost WordPress okolja je tisto, kar ga naredi tako zelo izjemnega.

Vsa ta popularnost pa prihaja s svojo ceno.”

Zaradi vseh dodatkov lahko spletno stran izjemno upočasnite, včasih celo onemogočite. Prav tako pa na WordPress spletne strani stalno preži veliko nepridipravov.

V naslednjih vrsticah vam bomo podali vpogled v nekaj najpogostejših napak, ki se vam lahko pripetijo pri vzpostavitvi WordPress spletne strani.

WordPress napaka 1.: Ne uporabljajte uporabniškega imena “admin”

Če do administracije WordPress spletne strani dostopate z uporabniškim imenom “admin”, le to nemudoma spremenite!

V kolikor bo “hacker” poizkušal vdreti na vašo WordPress spletno stran, bo njegov prvi poizkus vdiranja zagotovo vseboval uporabniško ime “admin”. Po tem bo moral ugotoviti le še vaše geslo. Torej ste mu z uporabo uporabniškega imena “admin” prihranili veliko dela.

V tem primeru je priporočljivo na WordPress spletni strani ustvarite nov uporabniški račun z vsemi pravicami ter izbrišite uporabniški račun z uporabniškim imenom “admin”. S tem ste naredili prvi korak pri varnosti svoje spletne strani.

WordPress napaka 2.: DA ali NE WordPressovim vtičnikom?

WordPress spletnim stranem je s pomočjo vtičnikov preprosto povečevati funkcionalnost. Vendar z namestitvijo vsakega WordPress vtičnika sprejmete tudi naslednja tveganja:

1. Varnostne luknje: Slabo razviti vtičniki, lahko na vaši strani odprejo nove varnostne luknje, ki jih vdiralci izkoristijo ter si podredijo vašo spletno stran.

2. Hrošči na vtičnikih: Vsak vtičnik lahko vsebuje “bug”, ki lahko negativno vpliva na delovanje vaše celotne spletne strani.

wordpress napake vtičniki

3. Kompatibilnost vtičnikov z vašo verzijo WordPressa je velikokrat pod vprašajem. Veliko WordPress vtičnikov deluje z novejšimi verzijami WordPressa brez težav, ampak jih povzroča, ko jih namestimo na zastarele.

4. Delovanje spletne strani: O vtičnikih je morda najbolje razmišljati kot o potnikih v vašem avtomobilu. Več kot jih imate, težje ter počasneje se premika vaše vozilo. Prav tako je z vtičniki. Vsak vtičnik potrebuje dodatna sredstva strežnika, kar pa posledično upočasnjuje delovanje celotne spletne strani.

Potrebno je najti ravnovesje med funkcionalnostjo ter hitrostjo vaše spletne strani.

WordPress napaka 3.: Komentarjev ne potrjujte ročno

Če komentirate blog in ste obveščeni, da je vaš komentar zadržan ter bo odobren po pregledu, boste najverjetneje izgubili interes do ponovne interakcije z izbranim blogom. To je sicer pogosta napaka novih “blogerjev”. Na začetku z velikim interesom urejajo ter ročno “filtrirajo” komentarje. Vendar s časom ter s povečanim številom komentarjev interes do tega procesa upade.

Zato si že na začetku naredite uslugo in preskočite celoten proces. V WordPress administraciji v razdelku Nastavitve/Razprava izklopite ročno potrjevanje komentarjev, kot je razvidno na spodnji sliki.

komentar

Za konec pa vam podamo še en nasvet, ki lahko pomaga pri izločanju nezaželenih komentarjev.

Google reCAPTCHA

Z uporabo reCaptcha sistema se boste zaščitili pred nezaželenimi »bot« komentarji ter nezaželeno »bot« pošto.

Spletna stran brez zaščite hitro pride med tako imenovane »bot spam« liste. Nezaželeni komentarji ter sporočila se začnejo kopičiti. Posledično je potrebno pregledati vsak komentar ter razločiti med nezaželenim ter želenim vnosom. Pri tem vam lahko pomaga Google s svojim reCAPTCHA sistemom, ki ga je prav tako možno namestiti na WordPress spletno stran in si s tem zagotoviti spletno stran brez nezaželene vsebine. Več si lahko preberete na naslednji povezavi: https://www.google.com/recaptcha/intro/

Imate tudi sami kakšno idejo/nasvet/priporočilo, ki ga je dobro upoštevati pri izdelavi WordPress spletne strani!

V kolikor je tako, kar na plan z njim. ;D

 

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja