5 lastnosti učinkovitih besedil za splet

Vsebina je kraljica. Izjava je morda prežvečena, drži pa še vedno. Visoka uvrstitev v iskalnikih, uspešno oglaševanje, privlačno oblikovanje in dobra struktura so predpogoji, ki jim moramo zadostiti, da se naš obiskovalec začne ukvarjati z vsebino spletne strani. Ga bo prepričala ali odvrnila? Preberite, kakšna besedila vam pomagajo pri prodaji.

1. Osredotočijo se na bralca

Obiskovalec je na vašo spletno stran najverjetneje prišel, ker išče rešitev nekega problema: informacijo, izdelek ali storitev. Svojo ponudbo predstavite skozi njegove oči. Povejte mu, kako vaš izdelek rešuje njegovo težavo, mu olajša delo, zmanjša stroške ali polepša dan. Filozofijo »mi smo najboljši« naj zamenja »to je najboljše za vas«.

Izražajte se z besedami, ki jih uporablja in razume vaša ciljna skupina. Te besede uporabijo tudi, ko iščejo z iskalniki, zato vam bodo pomagale še do boljših uvrstitev.

 

2. So kredibilna

Svoje trditve podprite z dokazi. Posežete lahko po podatkih raziskav, omenite certifikate in nagrade ali pa navedete izjave zadovoljnih strank. Pomembno je tudi, da na strani brez težav najdemo podatke podjetja, na kredibilnost pa vplivata celo navigacija in oblikovanje.

Nenazadnje, ne pozabite na kakovosten jezik brez slovničnih ali pravopisnih napak. Da bo tale nasvet bolj kredibilen, so tu še izsledki raziskave o pravopisnih napakah in prodaji.

 

3. Imajo jasen fokus

Vaš obiskovalec ni povsem osredotočen na besedilo, ki ga pravkar bere. Verjetno ima odprte še druge zavihke, ravnokar je dobil e-pošto ali pa zraven govori še po telefonu. Morda ima stran odprto na tablici, medtem ko gleda televizijo. Poskrbite, da bo kljub vsemu izluščil bistvo.

Za posamezno besedilo vnaprej določite temo in cilj, nato pa se ju čim bolj držite. Raje načrtujte več podstrani s specifičnimi temami kot pa eno dolgo podstran z naslovom »Storitve«, kjer se bo bralec hitro izgubil.

 

3. So specifična

Claude C. Hopkins v knjigi My life in Advertising opisuje primer pivovarne, ki se je soočala s hudo konkurenco. Ko so ga povabili na ogled obrata, je videl, kako dovršen je proces priprave piva in na kaj vse pazijo pivovarji, da je izdelek res kakovosten. Čeprav so tudi konkurenti uporabljali iste metode, so v kampanji pokazali in razložili proces. Rezultati so bili sijajni.

Specifične vsebine so prepričljive, pritegnejo bralca in vam pomagajo prodati več. Povejte zgodbo, ki je konkretna in relevantna za vašega kupca.

 

5. Povejo, kaj storiti zdaj

Vaš obiskovalec je še vedno malce raztresen, zato mu pride prav, če ga besedilo vodi k naslednjemu dejanju. Brez oklevanja uporabite poziv k akciji: pošljite povpraševanje, prenesite si brezplačni izvod, pokličite nas … V posameznem besedilu lahko poziv k akciji uporabite večkrat ali pa kombinirate različne pozive.

Namig: preberite še prispevek o naslovih.

 

Se strinjate, da teh pet lastnosti pripomore k prodajni učinkovitosti besedil na spletu? Bi morda še kaj dodali? Zapišite v komentar!

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja