»Kaj naj dam na vstopno stran?«

To je eno najtežjih vprašanj, ki si ga pri snovanju spletne strani mnogi postavijo čisto na začetku. Mnenja se krešejo, saj vsi vemo, da bodo vsebine na vstopni strani deležne veliko pozornosti. Vodja razvoja želi, da vsi opazijo nove materiale, v marketingu hočejo prikazati prav vse kataloge, v prodaji pa vse prodajnike, s sliko, opisom in kontaktom. Ne pozabimo seveda na našo Facebook stran, novice, akcije, mnenja strank, nagovor direktorja, slike tega in onega in še in še …

Rezultat je prenasičena vstopna stran, na kateri se obiskovalec ne znajde in jo zato zapusti. Kako se torej lotiti vstopne strani, da bo volk sit in koza cela?

Strokovnjak za uporabniško izkušnjo Steve Krug je že »davnega« leta 2000 napisal odlično knjigo Don’t Make Me Think. Na srečo se uporabniki ne spreminjamo tako hitro kot trendi na spletu, zato so njegovi nasveti še danes zelo uporabni. Krug pravi, da mora vstopna stran odgovoriti na pet vprašanj, ki se pojavijo v glavi obiskovalca:

1. Kaj je to?

Obiskovalci morajo brez razmišljanja ugotoviti, na kakšni strani so se znašli. Na to vprašanje naj odgovorijo elementi identitete, kot je logotip. Ta sodi v glavo strani, na levo ali izjemoma na sredino, nikakor pa ne na desno.

Če ime vašega podjetja ne pove jasno, s čim se ukvarjate, je dobro uporabiti še element »slogan za splet«. Njegov namen je zgolj nedvoumno komunicirati, s čim se ukvarjate (npr. Specialisti za nepremičninsko pravo), splošni slogani podjetij (npr. Rešitve za vašo varnost) pa zaradi drugačnega stila pogosto niso primerni.

Še en element identitete, ki ne sme manjkati, so kratki kontaktni podatki. Umestite jih v glavo strani ali v desni stolpec.

2. Kaj imajo tukaj?

Obiskovalci v prvi vrsti iščejo nekaj zase: naj gre za storitev, izdelek ali informacijo, vedno je v ozadju rešitev problema. Če je ta na vaši spletni strani skrita za devetimi gorami in devetimi vodami, jo bodo poiskali pri konkurenci.

Pri odgovarjanju na to vprašanje vam bo pomagal dobro zasnovan glavni meni, ki razkriva vsebino. Razdeljen je lahko po sklopih vaše ponudbe ali po ciljnih skupinah.

Poleg tega obiskovalcu odgovorite še tako, da na vstopno stran umestite okvirčke ali sorodne elemente, ki s tekstom in povezavo, lahko pa tudi sliko, prikažejo glavne vsebinske poudarke. Tu naj bo na prvem mestu tisto, kar obiskovalcu ponujate oziroma s čimer rešujete njegov problem. Okvirčkov naj ne bo preveč, dobra mera so trije ali štirje.

Če imate veliko takšnih vsebin, vam bo koristil tudi »slideshow« oziroma animacija, v kateri se menjajo slike s pripisi in povezavami.

3. Kaj lahko tukaj počnem?

Lahko na tej strani oddam povpraševanje, se prijavim na testno vožnjo, naročim brezplačno izmero ali pa začnem prejemati e-novice? Odgovor na to vprašanje učinkovito podajo pozivi k akciji, podpre pa jih tudi pomožni oz. hitri meni, v katerem naj obiskovalec najde koristne funkcionalnosti.

4. Zakaj naj bom tu in ne kje drugje?

To vprašanje je odločilno, saj je vaš obiskovalec samo dva klika stran od vaše konkurence. Nanj lahko odgovorite z dokazi kredibilnosti, kot so na primer izjave strank, reference in certifikati. Pomembno pa je tudi, da je vstopna stran pregledna in privlačna, da ga ne odbije, ampak pritegne in spodbudi k nadaljnjemu raziskovanju.

5. Kje naj začnem?

Brez odgovora na to vprašanje bo obiskovalec izgubljen. Če je vaša dejavnost takšna, da ima jasno definirane ciljne skupine, mu lahko pomaga že glavni meni, kot je npr. Za posameznike, Za podjetja, Za šole. Nekaj podobnega lahko naredite tudi z okvirčki, ki smo jih omenili prej, včasih pa za preusmerjanje rezerviramo tudi kakšen gumb.

Obiskovalce spletnih strani lahko v grobem razdelimo v tri skupine: tiste, ki se po strani pomikajo z meniji, tiste, ki klikajo po vsebini, in tiste, ki imajo najraje iskalnik. Vsakemu od njih ponudimo jasno izpostavljen začetek poti.

Ko obiskovalcu odgovorimo na vseh pet vprašanj, smo zelo verjetno že zapolnili vstopno stran. Če bi dodali še kaj, bi odvzeli pozornost tistim ključnim delom vsebine, ki poskrbijo, da stran uspešno izpolnjuje vaše cilje.

Zaupam vam še eno skrivnost, ki mi pomaga pri načrtovanju spletnih strani: vstopne strani se ne lotim na začetku. Najprej določim cilje in ciljne skupine, izberem ključne besede in razporedim vsebine v menije. Šele potem je čas za žični diagram oz. skico vstopne strani.

 

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja