Z družbenimi mediji do boljše uvrstitve na Googlu

optimizacija strani in facebookSte vedeli, da vam lahko družbeni mediji, kot je Facebook, pomagajo do boljših uvrstitev vaše spletne strani v iskalnikih?

Uvrstitev vpliva na število obiskovalcev strani, to pa na število novih strank, ki jih lahko pridobite.

 

 

 

Pri optimizaciji pomagajo zunanje povezave

Nihče ne bo iskal vašega produkta na peti strani Googlovih rezultatov. Pozicija spletne strani v iskalnikih je zato ključnega pomena za vaš posel. Eden od načinov, kako jo izboljšati, so zunanje povezave, ki vodijo na vašo spletno stran. Iskalnik povezavo na vašo spletno stran prepozna kot »zaupnico«. Več kot je povezav, boljša bo pozicija.

Družbena omrežja so izjemno uporaben kanal za ustvarjanje zunanjih povezav.

 

Pomembno je širjenje povezav

Družbeni mediji so aplikacije, platforme ali strani, ki povezujejo ljudi. V Sloveniji sta najbolj popularna Facebook in Twitter, poleg njiju pa so vam na voljo še številna druga omrežja (Pinterest, Google+, YouTube, blogi … ). Med drugimi vsebinami se tam objavi tudi veliko povezav.

Opomba: Večina povezav na Twitterju in Facebooku je označena kot nofollow, kar pomeni, da ne morejo neposredno prispevati k določenim vidikom optimizacije. Mnogi pa poudarjajo, da se objavljene povezave širijo med uporabniki, zbirajo v raznih agregatih in podobno, tako pa posredno vplivajo na vašo uvrstitev.

 

Kako pridobiti povezave s Facebooka?

Facebook vam ponuja odlično priložnost, saj lahko ustvarite Facebook stran za podjetje, znamko, izdelek ali storitev.

Povezave lahko na Facebooku objavljate sami, še bolje pa bo, da k temu vzpodbudite tudi uporabnike. Najlažje to dosežete tako, da na spletni strani objavljate zanimivo vsebino, ki jo bodo obiskovalci želeli deliti z drugimi. Vsebino opremite z gumbi oz. vtičniki za deljenje. Lahko uporabite Facebookove vtičnike ali pa kar orodja, kot je ShareThis.

 

Kaj pa Twitter?

Uporabniki na Twitterju si izmenjujejo sporočila (“tvite”), dolga do 140 znakov. Uporabniški račun si lahko ustvarite brezplačno. Da pa bodo vaša sporočila brana, potrebujete sledilce in obratno. Sporočila drugih boste lahko brali le, če jim boste sledili.

Spet velja, da lahko povezave objavljate sami, z vtičniki pa k temu spodbudite tudi obiskovalce vaše spletne strani.

 

Optimizirajte vsebino in vključite povezave

Pri optimizaciji spletne strani s pomočjo družbenih medijev veljata dve glavni pravili:

  1. Vsebino profila in objav optimizirajte na ključne besede.
  2. Objave naj vsebujejo relevantne povezave na vašo spletno stran.

 

Vašo stran oz. profil opremite s ključnimi besedami, za katere bi želeli doseči dobro uvrstitev v iskalnikih. Profil naj vsebuje tudi povezavo do vaše spletne strani. Tudi pri objavljanju statusov bodite pozorni na uporabno ključnih besed.

V objave vključite tudi povezave, ki niso neposredno vezane na vašo ponudbo, ampak vodijo do koristnih informacij za vaše sledilce. Poleg povezav na svojo stran objavljajte tudi take, ki vodijo na druge strani, še posebej, če so te povezane z vašo. Uporabniki bodo kakovostno vsebino širili naprej in ustvarjali nove povezave. To vam bo pomagalo do boljše uvrstitve v iskalnikih.

Pa ne pozabite, družbeni mediji so prostor za zanimive vsebine, dvosmerno komunikacijo  in grajenje odnosov, ne pa zgolj tehnično sredstvo za optimizacijo v iskalnikih!

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja