Kako izbrati pravo domeno?

Kako izbrati pravo domeno za mojo spletno stran?

Izbira prave domene je najpomembnejša odločitev, ki jo morate sprejeti na začetku svoje poslovne poti. Domena bo postala naslov vaše spletne strani, uporabljali jo boste za svoje e-mail predale ipd.

Domena je sestavljena iz ključnih besed in domenske končnice. Primer: spletnestrani.si:

domaci-piskoti.si
ključne besededomenska končnica

Izbira ključnih besed

Uporabniki za domeno najpogosteje izberejo ime podjetja, blagovne znamke ali pa jo sestavijo iz nekaj ključnih besed, ki opišejo njihovo storitev.

Priporočamo, da izbrana domena ni predolga, da si jo je enostavno zapomniti ter je ni nemogoče napisati.

Za primer vzemimo podjetje Marija Novak s.p., ki vodi blagovno znamko »Marija«. Ukvarja se z izdelavo domačih piškotov. Na voljo je mnogo kombinacij, spodaj je navedenih le nekaj:

  • Marija-novak.si
  • Marija.si
  • Piskoti-marija.si
  • Domaci-piskoti.si

Pri domenah, ki so sestavljene iz več ključnih besed (npr. domači piškoti), se morate odločiti še, ali bi registrirali domeno s pomišljajem ali brez (primer: domaci-piskoti.si ali domacipiskoti.si). Priporočamo seveda registracijo obeh, če pa se morate odločiti le za eno, je zaradi lažje berljivosti primernejša domena s pomišljajem.

Izbira domenske končnice

Slovenska nacionalna končnica je .si, ki je tudi najbolj priljubljena končnica v naši državi. Sledita ji .com in .eu. Vse bolj pa so priljubljene tudi t.i. generične končnice, kot so .pro, .club in .guru.

Priporočamo, da registrirate domeno s končnicami držav, od kjer so vaši obiskovalci.

Če ciljate predvsem na obiskovalce iz Slovenije, registrirajte .si, .eu in .com domeno. Z registracijo domen z več končnicami zavarujete svoje »ime« – tako vam domene ne more ukrasti konkurenca.

Če je vaša spletna stran v več jezikih, registrirajte ločeno domeno za vsak trg. Primer: spletna stran, namenjena uporabnikom iz Italije, naj ima domeno s končnico .it. V vsakem primeru pa registrirajte tudi .com in .eu domeno.

Država, iz katere prihajajo vaši obiskovalciDomenske končnice, ki jih morate imetiPriporočamo registracijo
Slovenija.si.eu, .com
Hrvaška.hr
.com.hr
.eu, .com
Bosna in Hercegovina.ba.eu, .com
Srbija.rs.eu, .com
Italija.it.eu, .com
Avstrija.at.eu, .com
Nemčija.de.eu, .com
Madžarska.hu.eu, .com

Kje poiščem proste domene?

Določeno domeno ima lahko v lasti le ena oseba, zato lahko registrirate le domene, ki so še proste. Proste domene lahko preverite z našim iskalnikom.

Če je domena, ki jo želite registrirati, že zasedena, lahko razmislite tudi o registraciji domene s katero od drugih končnic. Pri Domenci imamo v ponudbi več kot 600 končnic, zato boste zagotovo našli pravo zase!

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja