Google Analytics vam pove, kdaj mečete denar skozi okno

Imate na svoji spletni strani nastavljeno orodje Google Analytics? Če ga nimate, je to najboljša stvar, ki jo lahko danes naredite za svoj poslovni uspeh na spletu. Če Google Analytics imate, ali redno preverjate podatke? Spet, zlata vredna informacija. Če želite res izkoristiti potencial tega brezplačnega orodja, pa si nastavite še merjenje ciljev.

 

Kaj vam povedo cilji?

S pomočjo ciljev izveste, katere vaše aktivnosti na spletu prinašajo rezultate. Recimo, da imate spletno stran z obrazcem za povpraševanje, ki jo oglašujete na Googlu, pa še s pasicami na novičarskem portalu. V Google Analytics nastavite cilj »izpolnjen obrazec za povpraševanje« in začnete zbirati podatke.

Čez nekaj tednov ugotovite, da vam pasice sicer prinesejo veliko obiska, toda zelo majhen delež teh obiskovalcev izpolni povpraševanje. Po drugi strani tisti, ki kliknejo na Google oglas, večkrat izpolnijo obrazec. Zraven ugotovite še, katere ključne besede in oglasi so bolj uspešni in kateri manj. Zdaj lahko naredite »čistko« in svoja sredstva porabite le za tisto, kar vam resnično prinaša posel.

 

Kako nastavite cilj v Google Analytics?

Prijavite se v svoj račun in v meniju kliknite na Admin/Skrbnik. Tam v stolpcu View/Prikaži poiščite ikono zastavice in napis Goal/Cilji. Kliknite na gumb New goal/Nov cilj.

Cilj najprej poimenujte in izberite njegov tip. Tokrat bomo izbrali Destination/Cilj, saj so ti najbolj pogosti. Destination pomeni, da je cilj izpolnjen, ko obiskovalec obišče določeno podstran (URL) na vaši spletni strani. Ta podstran je zahvalna stran, ki se prikaže samo takrat, ko nekdo izpolni obrazec. Do nje ne moremo priti na noben drug način. Tako vemo, da so vsi tisti, ki so naleteli nanjo, res izpolnili obrazec.

V naslednjem koraku boste vnesli spletni naslov (URL) vaše zahvalne strani. Pozor, to ni podstran, kjer se nahaja obrazec, ampak druga podstran, ki se pokaže šele po izpolnitvi. Povedano drugače, spletni naslov oz. URL te podstrani mora biti drugačen od URL-ja obrazca. Ko vnašate spletni naslov, izpustite domeno. Na primer, če je vaš URL www.vašadomena.si/povprasevanje/zahvala/, vnesite samo /povprasevanje/zahvala/.

cilj

Če gre za obrazec za naročilo določenega izdelka, lahko dodate še njegovo vrednost in tako vam bo Google Analytics prikazoval tudi, koliko evrov vam prinaša spletna stran.

Če želite, lahko k cilju dodate še funnel – tok. To je uporabno recimo, če ima vaš postopek naročila oz. oddaje podatkov več korakov in vas zanima, na katerem od njih vam uporabniki »pobegnejo«. Lahko pa ga uporabite tudi za to, da vidite, kakšen delež tistih, ki so si ogledali obrazec, ga je tudi izpolnil. S tako informacijo lahko izboljšujete obrazec.

funnel

Preden cilj shranite, ga lahko še testirate s klikom na Verify this Goal/Preveri ta cilj. Če se kje zatakne, pa vam odgovor ponudi Google Analytics pomoč.

 

Kakšne podatke boste videli po nastavitvi cilja?

Ko cilj nastavite, počakajte nekaj dni (ali tednov), da se zberejo prvi podatki. Nato boste v različnih delih orodja Google Analytics lahko pogledali, kakšna je vaša stopnja konverzije (Goal Conversion Rate). Ta vam pove, kakšen delež obiskovalcev izpolni cilj. Pogledali boste lahko recimo, ali obiskovalci s Facebooka bolje izpolnjujejo obrazce kot tisti, ki pridejo z Googla oziroma e-novic. Zraven bo tudi podatek o številu izpolnjenih ciljev.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja